RODZAJE FILTRÓW

Filtr dzbankowy

Dzbankowe filtry do wody oprócz bycia funkcjonalnym sprzętem kuchennym, skutecznie oczyszczają wodę z kamienia, chloru, pestycydów, rdzy oraz innych zanieczyszczeń mechanicznych i organicznych. Przefiltrowana woda doskonale nadaje się do przygotowywania gorących i zimnych napojów (herbat, kompotów), do przygotowania posiłków dla całej rodziny (szczególnie mlek i kasz dla małych dzieci) kostek lodu, itp.

Odwrócona osmoza

dwrócona osmoza to najbardziej zaawansowana metoda oczyszczania wody w domu. Filtracja membranowa usuwa 90-98% wszystkich zanieczyszczeń wody. W tym zanieczyszczenia mechaniczne (piasek, osady, cząstki rdzy, pył, muł), związki rozpuszczone (chlor, związki organiczne i nieorganiczne) i mikroorganizmy (bakterie, wirusy, metale ciężkie, pierwiastki). Wkład liniowy węglowy poprawia smak i zapach wody.

Zmiękczasz wody

Centralny zmiękczacz redukuje twardość wody, usuwając z niej sole wapnia i magnezu. Pod wpływem temperatury minerały wytrącają się z wody, tworząc osad zwany potocznie kamieniem kotłowym. Białe, twarde naloty mają negatywny wpływ nie tylko na działanie sprzętów gospodarstwa domowego, ale także na całą instalację wodną, naszą skórę, włosy, efektywność działania pieca grzewczego, wydatki na detergenty.

Pozostałe filtry wody

Inne to m.in. popularne (10 lat temu) filtry nakranowe oraz filtry pralkowe. Ta kategoria obejmuje także filtry stosowane w kuchni (szafkowe z ultrafiltracją oraz filtry stojące). Analiza nie uwzględnia użytkowników stacji uzdatniania wody, takich jak odżelaziacze, odmanganiacze, filtry nrurowe mechaniczne, filtry narurowe węglowe. Ze względu na specyfikę tych urządzeń, wymagałyby osobnego badania.